Główną specjalnością naszej firmy są mrożone brokuły. Jest to sztandarowy produkt w naszej ofercie i z tego też powodu zaangażowaliśmy się w dwa innowacyjne projekty warzywnicze:
– mrożony brokuł Bellaverde oraz
– mrożony brokuł Multiflor.

W obu przypadkach są to tzw. brokuły długołodygowe, czasem nazywane broccolini. Pragniemy przybliżyć Państwu ich charakterystykę w nadziei, że wspólnie przyczynimy się do promocji i popularyzacji tych wyjątkowych odmian.

Bellaverde

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na brokuł Bellaverde. Nasza firma zaangażowała się w ten projekt ze względu na popularność, jaką ta odmiana zdobyła na Zachodzie – w szczególności w Anglii i Hiszpanii. Brokuł ten ma kilka wyjątkowych cech. Każda różyczka rośnie oddzielnie, a w efekcie nie występuje na nich charakterystyczne dla polskich brokułów żółta obwódka. Intensywna zieleń różyczki, szczególnie po zblanszowaniu, od razu przyciąga wzrok. Jest to brokuł o długich łodygach, co jest jego największym wyróżnikiem. Bellaverde posiada również niepowtarzalny, łagodny walor smakowy. Najintensywniejszy smak ma właśnie jego długa łodyga – połączenie smaku brokułów i szparagów. Wszystkie te cechy sprawiają, że brokuł wygląda niezwykle atrakcyjnie na talerzu.

Multiflor

Brokuł Bellaverde jest zaliczany do ekskluzywnych warzyw, ponieważ jego cena jest dużo wyższa od standardowych brokułów. Mają na to wpływ przede wszystkim trudne warunki uprawy. Nie da się tego warzywa uprawiać na skalę przemysłową. W odpowiedzi na ten problem nasza firma stworzyła autorską odpowiedź na ten drogi produkt – brokuły Multiflor, tj. brokuły wieloróżyczkowe (każda różyczka rośnie oddzielnie), typu Bellaverde. Posiadają one wszystkie cechy brokułów Bellaverde, a są znacznie tańsze i łatwiejsze w uprawie. Również w brokułach Multiflor charakterystyczna jest głęboka zieleń różyczki oraz dłuższy, smuklejszy głąbik. Rewolucyjne okazały się również walory smakowe: brokuły te są łagodne i słodkie, bez charakterystycznego dla tradycyjnych odmian posmaku goryczy i zapachu towarzyszącego gotowaniu. Sprzyja to wzrostowi konsumpcji, zarówno w wśród dorosłych jak i dzieci. W porównaniu do brokułów Bellaverde mają one bardziej stabilną strukturę, co ma kluczowe znaczenie przy przechowywaniu i przygotowaniu potraw z tego rodzaju brokułów.

Obie odmiany zyskały dużą popularność w cateringu, a także w przygotowywaniu są specjalne mieszanki mrożonych warzyw z brokułami długołodygowymi.